CZYTELNICTWO GMINNE

Gminna Biblioteka Publiczna w Malechowie (z filiami)

Liczba zorganizowanych lekcji bibliotecznych dla szkół podstawowych

Liczba zbiorów bibliotecznych

Liczba zakupionych książek

Liczba zbiorów opracowanych komputerowo

Liczba odwiedzin fizycznych

Liczba odwiedzin wirtualnych

Liczba wypożyczeń na zewnątrz

Liczba egzemplarzy udostępnionych na miejscu

Dotacja podmiotowa dla Bibliotek Publicznych
w 2023 r.:

do roku 2022

E-usługi bibliotek, komputeryzacja

Gminna Biblioteka Publiczna w Malechowie posiada własną stronę internetową i profil na Facebooku. Katalog on-line tworzony jest na bieżąco, z możliwością wyszukania interesującej pozycji. W 2023 r. z środków własnych zakupiono dostęp do e-booków Legimi oraz udostępniono bezpłatny dostęp do Cyfrowej Wypożyczalni Publikacji Naukowych - ACADEMICA. Dużym zainteresowanie cieszą się umieszczane na profilu Facebook informacje o nowościach wydawniczych i prowadzonych akcjach czytelniczych.

Prowadzimy działania promujących korzystanie z e-usług. W 2023 r. zauważono nieznaczny wzrost zainteresowania naszymi e-usługami. Wszystkie filie oraz biblioteka główna posiadają komputery, laptopy i dostęp do internetu, który jest udostępniany czytelnikom.

Obsługa specjalnych grup użytkowników biblioteki

Biblioteki na prośbę zainteresowanych - osoby z problemami zdrowotnymi, przygotowują zestawy książek i dostarczają do mieszkań. Podczas wypożyczeń na prośbę zainteresowanych bibliotekarz dobiera literaturę z większym drukiem i odstępem ułatwiającym czytanie, podczas zakupów nowości również zwraca się na to uwagę. W ramach dostępu do platformy Legimi czytelnicy mają dostęp do audiobooków.

Logo "Narodowego Programu Rozwoju Czytelnictwa 2.0".

W 2023 r. GBP w Malechowie uczestniczyła w Programie Narodowy Program Rozwoju Czytelnictwa 2.0 na lata 2021-2025. Kierunek interwencji 1.1. Zakup i zdalny dostęp do nowości wydawniczych pozyskując fundusze na uzupełnianie księgozbioru. Kwota dotacji 4.000,00 zł kwota wkładu własnego 16.000,00 zł.

Biblioteka uczestniczyła również w akcji promującej czytelnictwo najmłodszych „Mała książka – Wielki człowiek” całość finansowana przez Instytut Książki dofinansowane przez Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego.

działalność edukacyjna, kulturalno-oświatowa i promocyjna biblioteki

Lekcje biblioteczne

Lekcje biblioteczne w naszych bibliotekach były organizowane dla uczniów szkół podstawowych i przedszkolaków. Ogółem przeprowadzono 37 lekcji bibliotecznych obejmujących Szkoły Podstawowe w Malechowie, Niemicy, Lejkowie i Ostrowcu oraz przedszkole w Ostrowcu.

Przykładowe tematy zajęć: „Co to jest biblioteka”, „Poznajemy księgozbiór biblioteki”, „Praca w bibliotece”, „Zasady korzystania z biblioteki”, „Światowy Dzień Książki i Praw Autorskich”, „Marzy mi się”, „Źródła informacji w bibliotece”, „Moje uzależnienie – książka”, „Bezpieczeństwo w sieci”.

W bibliotekach odbyły się również lekcje tematyczne np.: „Światowy Dzień Kota”, "Dzień Kubusia Puchatka”, „Dzień Pluszowego Misia”.

"Legendy naszej gminy"

Biblioteka w roku 2023 r. przeprowadziła 5 lekcji, spotkań z uczniami klas III-VI szkoły podstawowej pt. „Legendy naszej gminy”. Uczniowie mieli okazje poznać najbardziej znane legendy Gminy Malechowo. Spotkania cieszyły się ogromnym zainteresowaniem.

"Gmina Malechowo – Tu wszystko się zaczęło"

Biblioteka w 2023 r. uczestniczyła (jako źródło informacji) w wydaniu książki zredagowanej i wydanej przez Urząd Gminy w Malechowie pt. „Gmina Malechowo – Tu wszystko się zaczęło”.

Spotkania edukacyjne i czytelnicze

W bibliotekach odbyło się wiele wydarzeń kulturalno-oświatowych, m.in.:

Konkursy

Imprezy biblioteczne

Cykliczne spotkania z czytelnikami we wszystkich bibliotekach Gminy Malechowo to, m.in. Pasowanie na Czytelnika uczniów klas pierwszych, „Światowy Dzień Pluszowego Misia” czy „Cała Polska Czyta Dzieciom”, Narodowe Czytanie, to imprezy które na stałe weszły w program pracy edukacyjnej, kulturalno-oświatowej Bibliotek. Biblioteka wzięła udział w organizowanym przez Urząd Gminy w Malechowie Gminnym Dniu Dziecka - Malechowiada gdzie biblioteka wystawiła swoje stoisko z atrakcjami dla dzieci  a bibliotekarze występowali jako żywe maskotki Muminków i Minionka. Biblioteka przygotowała również dekoracje dożynkowe przed siedzibą biblioteki. Oraz tradycyjnie brała udział w Wielkiej Orkiestrze Świątecznej Pomocy.