sprawy społeczne ORAZ ZDROWIE

REALIZOWANE PROGRAMY Związane z POMOCĄ SPOŁECZNĄ I ZDROWIEM

Realizacja zadań związanych ze sprawami społecznymi, rodziną oraz zdrowiem stanowi odzwierciedlenie działań podejmowanych na podstawie polityk programów i strategii przyjętych przez władze Malechowa. Do najważniejszych z nich należą:

Dokładniejszy opis wskazanych powyżej programów znajduje się w części raportu poświęconej Realizowanym Politykom, Programom i Strategiom.

Wysokość zrealizowanych wydatków w ramach pomocy społecznej i wsparcia rodziny:

-43,86%
do roku 2022

Aktualny poziom wydatków na pomoc społeczną i wsparcie dla rodziny w 2023 r. wiąże się z kontynuowaniem działań Gminy Malechowo związanych ze wsparciem materialnym dla mieszkańców. Niemniej, warto zauważyć, że wpływ na malejącą tendencję ma znacząco odznaczający się w 2022 r. poziom wydatków na wypłacone świadczenia wychowawcze („500+”), podczas gdy w 2023 r. w budżecie gminy wydatki na ten cel uległy znaczącemu zmniejszeniu, gdyż zadanie to przejął ZUS. Kluczowa część środków zrealizowanych przez gminę w 2022 r. dotyczyła również wypłaty dodatku osłonowego i węglowego dla mieszkańców oraz świadczeń społecznych związanych z udzielaniem pomocy obywatelom Ukrainy, podczas gdy w 2023 r. charakteryzowały się one znacznie mniejszą kwotą.

Pomoc społeczna jest instytucją polityki społecznej państwa, mającą na celu umożliwienie osobom i rodzinom przezwyciężenie trudnych sytuacji życiowych, których nie są one w stanie pokonać, wykorzystując własne uprawnienia, zasoby i możliwości.

Zadaniem pomocy społecznej jest zapobieganie tym sytuacjom przez podejmowanie działań zmierzających do życiowego usamodzielnienia osób i rodzin oraz ich integracji ze środowiskiem. Pomoc społeczna wspiera osoby i rodziny w wysiłkach zmierzających do zaspokojenia niezbędnych potrzeb i umożliwienia im życia w warunkach odpowiadających godności człowieka.

Zakres pomocy społecznej obejmował zadania określone w ustawie o pomocy społecznej. Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej wykonywał także zadania wynikające z innych aktów prawnych m.in. z ustawy o świadczeniach zdrowotnych finansowanych ze środków publicznych, ustawy o pomocy obywatelom Ukrainy czy ustaw o dodatku węglowym, elektrycznym.

Logo GOPS Malechowo

Obecna struktura organizacyjna Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej jest odpowiedzią na diagnozowane na przestrzeni wielu lat potrzeby środowiska lokalnego, określone w oparciu o analizę i ocenę występujących zjawisk, powodujących zapotrzebowanie na różne formy wsparcia.

Łączny budżet GOPS w Malechowie w 2023 r. wyniósł 7.478.241,59 zł, z czego 4.441.900,19 zł to środki z dotacji. Tak wysokie zmniejszenie wydatków w stosunku do 2022 r. spowodowane było m.in. przeniesieniem realizacji Programu 500+ do ZUS.

Źródłem finansowania zadań realizowanych przez GOPS są:

W trakcie 2023 r. GOPS kompleksowo realizował zadania własne oraz zadania zlecone z zakresu pomocy społecznej. Dodatkowo, pozyskano środki oraz inne świadczenia ze źródeł zewnętrznych, np. w ramach programów "Posiłek w szkole i w domu na lata 2019-2023", "Asystent osobisty osoby niepełnosprawnej", "Opieka wytchnieniowa", czy "Korpus Wsparcia Seniorów". Ponadto, w ramach prowadzonej działalności statutowej GOPS w swojej bieżącej pracy realizował projekty socjalne i działania środowiskowe.

Wysokość wypłaconych świadczeń społecznych

Wydatki na bieżące utrzymanie GOPS

Wartość zadań związanych z usługami opiekuńczymi

Świadczenia pomocy społecznej w 2023 r.

W 2023 r. do Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej wpłynęło 261 wniosków o przyznanie świadczeń rodzinnych i wydano 473 decyzji w tej sprawie w tym wpłynęło 6 wnioski uchodźców z Ukrainy i wydano dla nich 9 decyzji. O przyznanie świadczeń z funduszu alimentacyjnego wpłynęły 32 wnioski i wydano 35 decyzji.

Świadczenia rodzinne w 2023 r.

Przyczyny korzystania z pomocy społecznej w 2023 r.

Najczęściej występującymi powodami korzystania z pomocy społecznej w Malechowie w 2023 r. były ubóstwo, bezrobocie oraz długotrwała lub ciężka choroba. Należy przy tym zaznaczyć, że rodzina mogła korzystać z pomocy z powodu różnych przesłanek jednocześnie (ta sama rodzina mogła być ujęta w tabeli przy kilku pozycjach). Aby uzyskać pomoc ze strony GOPS rodzina lub osoba ubiegająca się o pomoc musi spełnić co najmniej dwie przesłanki tj. po pierwsze dochód osoby lub rodziny nie może przekroczyć kryterium ustawowego, po drugie musi wystąpić co najmniej jedna przesłanka, o której mowa w ustawie o pomocy społecznej.

Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej wspiera osoby, które znalazły się w trudnej sytuacji życiowej. Dla porównania warto dodać, że główne powody korzystania z pomocy społecznej były podobne do występujących rok wcześniej.

wybrane zadania realizowane w ramach pomocy społecznej i wsparcia rodziny w 2023 r.

Posiłek w szkole i w domu - fotografia

Posiłek w szkole i w domu

Posiłki w przedszkolach, szkołach podstawowych i szkołach ponadpodstawowych oraz posiłki dla osób potrzebujących (starszych, chorych, niepełnosprawnych), przyznawane w ramach rządowego programu wieloletniego „Posiłek w szkole i w domu”.

Dożywianie dzieci w przedszkolach, szkołach podstawowych oraz szkołach ponadpodstawowych prowadzone było przez okres roku kalendarzowego. Pozostałe osoby otrzymywały zasiłek celowy z przeznaczeniem na zakup żywności w celu przygotowania posiłku we własnym zakresie.

W ramach programu udzielono pomocy dla 111 rodzin (w tym dla 244 dzieci 19.862 posiłków) na ogólną kwotę 228.668,00 zł z czego 57.634,00 zł to środki własne gminy.

W 2023 r. wypłacono także 191 zasiłków pieniężnych na zorganizowanie posiłków we własnym zakresie dla 68 rodzin, na kwotę 65.700,00 zł, z czego 21.600,00 zł stanowiły środki własne budżetu gminy.

W 2023 r. GOPS w Malechowie rozdysponował żywność otrzymaną z Banku Żywności w Nowych Bielicach w dwóch dostawach.

Łącznie rozdysponowane zostało 7.916,4 kg żywności. Z pomocy skorzystało 650 osób z terenu Gminy Malechowo.

„Korpus Wsparcia Seniorów”

Usługę realizowała firma SiDLY sp. z o. o. posiadająca duże doświadczenie w teleopiece. W ramach Programu 50 seniorów z gminy Malechowo w wieku 65 lat i więcej otrzymało opaski bezpieczeństwa. Zastosowanie opieki na odległość daje poczucie bezpieczeństwa nie tylko seniorowi, ale także jego rodzinie. Pozwala na bardziej komfortowe funkcjonowanie w swoim środowisku. Usługa opieki na odległość realizowana w ramach tego programu była bezpłatna.

Korpus Wsparcia Seniorów w 2023 r. wyniósł 15.666,90 zł.

Logo "Wspieraj Seniora".

Dodatek mieszkaniowy

W 2023 r. wpłynęło do Ośrodka Pomocy 20 wniosków w sprawie dodatków mieszkaniowych, wszystkie załatwiono decyzją pozytywną.

Wydatkowano 38.039,48 zł na wypłatę dodatków, wypłacono 110 świadczeń.

Dodatek węglowy

Wysokość dodatku węglowego wypłacanego jednorazowo wynosiła 3000 zł.

W 2023 r. Ośrodek Pomocy Społecznej wypłacił dodatek dla 8 rodzin na ogólną kwotę 24.000 zł.

Dodatki dla gospodarstw domowych

W 2023 r. Ośrodek Pomocy Społecznej wypłacił również:

Asystent osobisty osoby niepełnosprawnej

Gmina Malechowo wspólnie z gminnym Ośrodkiem Pomocy Społecznej w Malechowie w 2023 r. podjęła się realizacji Programu „Asystent osobisty osoby niepełnosprawnej”. Program miał na celu zapewnienie dostępności do usług asystencji osobistej, poprzez wsparcie w wykonywaniu codziennych czynności, funkcjonowaniu w życiu społecznym osób niepełnosprawnych oraz poprawie jakości życia osób niepełnosprawnych, w szczególności poprzez umożliwienie im jak najbardziej niezależnego życia oraz zapewnienia pomocy adekwatnej do potrzeb. Ponadto program daje możliwość uczestnictwa osób niepełnosprawnych w wydarzeniach społecznych, kulturalnych, rozrywkowych lub sportowych.

W 2023 r. z programu skorzystało 9 osób niepełnosprawnych.

Program "Asystent osobisty osoby niepełnosprawnej".

Opieka wytchnieniowa

Gmina Malechowo wspólnie z Gminnym Ośrodkiem Pomocy Społecznej w Malechowie w 2023 r. realizowała resortowy Program Ministerstwa Rodziny i Polityki Społecznej „Opieka wytchnieniowa”. Program dofinansowany był ze środków Funduszu Solidarnościowego.

Zadaniem programu było zapewnienie członkom rodzin odciążenia od codziennych obowiązków łączących się ze sprawowaniem opieki, zapewnienie czasu na odpoczynek i regenerację. Usługi opieki wytchnieniowej były realizowane w ramach pobytu dziennego osoby wykonującej usługi opieki w miejscu zamieszkania osoby z niepełnosprawnością.

Środki finansowe, które otrzymała gmina w 2023 r. na realizację programu to 59.865,84 zł.

W 2023 r. z programu skorzystało 6 osób.

pozostałe działania

Wsparciem objęto rodziny przeżywające trudności w wypełnianiu podstawowych funkcji opiekuńczo – wychowawczych.

Prowadzone przez gminę w celu wsparcia rodziny.

W 2023 r. wydano 189 Kart Dużej Rodziny.

W 2023 r. złożono 4 wnioski o Zachodniopomorską Kartę Seniora. Nie było wniosków o wydanie Zachodniopomorskiej Karty Rodziny.

Dla 54 uczniów z terenu gminy w łącznej wysokości 44.434,11 zł, z tego 8.886,82 zł stanowiły środki własne gminy.

GOPS otrzymał sprzęt rehabilitacyjny i pomocniczy (kule, fotele neurologiczne, wózki inwalidzkie, balkoniki, łóżka, materace zapobiegające odleżynom). W 2023 r. ze sprzętu skorzystało 6 osób.

Celem działalności Centrum Integracji Społecznej jest organizowanie reintegracji zawodowej i społecznej osób zagrożonych wykluczeniem społecznym oraz realizacja zatrudnienia socjalnego. W 2023 r. do CIS-u zostały skierowane 4 osoby.

Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej zatrudniał radcę prawnego oraz terapeutę do spraw uzależnień. W trakcie 2023 r. z pomocy i porad prawnych skorzystało 99 osób, natomiast wsparcie terapeutyczne zostało zapewnione 54 osobom. Z porad terapeuty rodzinnego natomiast skorzystało 46 osób.

wsparcie dla Ukrainy

Grafika "Solidarni z Ukrainą".

wydatki na realizację zadań na wsparcie i pomoc na rzecz obywateli Ukrainy:

188 613,17

środki z Funduszu Pomocy

zdrowie

Wysokość zrealizowanych wydatków w ramach OCHRONY ZDROWIA:

do roku 2022

Ochrona zdrowia to sektor, który często nie charakteryzuje się wysokimi wydatkami, ale pomimo tego, zakres realizowanych zadań pozostaje zróżnicowany. Podstawowe obowiązki gminy w tym zakresie zostały zawarte w ustawie o samorządzie gminnym, która wskazuje, iż zaspokajanie zbiorowych potrzeb wspólnoty należy do zadań własnych gminy, wśród których w szczególności uwzględnia się m. in. sprawy ochrony zdrowia. Jednakże szczegółowe kompetencje określają także inne akty prawne, w szczególności ustawy, które dotyczą przedsięwzięć związanych z profilaktyką i rozwiązywaniem problemów alkoholowych oraz przeciwdziałaniem narkomanii.

Corocznym przedsięwzięciem realizowanym przez gminę były zadania określone w ramach programu rozwiązywania problemów alkoholowych oraz przeciwdziałania narkomanii. W założeniu uwzględniał on tworzenie warunków przeciwdziałających problemom związanym z uzależnieniami i przemocą w rodzinie, a także działania na rzecz ograniczenia dostępności do alkoholu oraz profilaktykę uzależnień zarówno wśród dzieci, młodzieży, jak i dorosłych.

Łączne wydatki w ochronie zdrowia w 2023 r. wyniosły ponad 155 tys. , w tym najwyższą kwotę wydatkowano w zakresie przedsięwzięć dotyczących przeciwdziałania alkoholizmowi. W głównej mierze skupiały się one na zwiększeniu dostępności do instytucji wspomagających proces leczenia oraz rehabilitacji osób nadużywających substancji psychoaktywnych i ich rodzin, a także na poprawie skoordynowanych działań profilaktycznych, informacyjnych, edukacyjnych i szkoleniowych.

Grafika przedstawia przekreślona butelkę i młotek aukcyjny.

W ramach realizacji Gminnego Programu Profilaktyki i Rozwiązywania Problemów Alkoholowych oraz Przeciwdziałania Narkomanii sfinansowano:

W Gminie Malechowo funkcjonuje Zakład Opieki Zdrowotnej, w ramach którego działa 5 ośrodków zdrowia w: Malechowie, Lejkowie, Kawnie, Ostrowcu, Pękaninie i Sławnie. Jest to jeden z niewielu sprawnie działających publicznych ZOZ-ów, a jego organem założycielskim jest Gmina Malechowo.

Pacjenci korzystają z opieki lekarza rodzinnego, neurologa, ginekologa oraz chirurga. W Malechowie prowadzona jest rehabilitacja lecznicza, oferowane zabiegi są nieodpłatne.

W zakresie bezpieczeństwa zdrowotnego mieszkańców Gmina Malechowo:

Bezpłatne badania wzroku

Na rzecz ochrony zdrowia w 2023 r. podjęte zostały również działania, dzięki którym kontynuowano realizację zadań z zakresu ochrony i promocji zdrowia, w tym działalności leczniczej w rozumieniu ustawy o działalności leczniczej